Inloop- informatie- ontmoetingshuis voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

    


Het Odensehuis de Linde Delft is een laagdrempelig inloop- advies- en ontmoetingscentrum voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers, inclusief mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers met een migratie achtergrond.

De mensen met beginnende dementie wonen veelal nog zelfstandig thuis. Zij voelen weinig tot geen aansluiting bij de reguliere ontmoetingscentra en hun zorgaanbod.

Om gebruik te kunnen maken van het Odensehuis heeft men geen indicatie dementie nodig, net zomin als een diagnose. Dit betekent tevens dat het Odensehuis geen formele zorginstelling is.

Het Odensehuis biedt in de periode vóór de geïndiceerde zorg op informele wijze een veilige omgeving voor mensen met beginnende dementie. Waardoor zij zich vrij kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. En op die manier in staat worden gesteld om hun autonomie en zelfwaardering te behouden en regie kunnen houden over hun eigen leven. Daarmee kan de fase van zelfstandigheid worden verlengd en kunnen zij zo lang mogelijk blijven deelnemen aan de maatschappij.

Samen komen de mensen met beginnende dementie tot het ontwikkelen van activiteiten die ondersteund worden door de coördinator. De coördinator zorgt voor het opzetten van wekelijkse lotgenotengroepen waaraan de mensen met dementie én mantelzorgers afzonderlijk van elkaar kunnen deelnemen.

De mantelzorgers zijn dus ook welkom in het Odensehuis de Linde Delft. Zij kunnen hier individueel tijd doorbrengen. Niet als mantelzorger, maar als zelfstandig persoon met eigen wensen en behoeften. Zij kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk activiteiten organiseren voor mantelzorgers. Of deelnemen aan een lotgenotengroep en elkaar zo ondersteunen en onderling contact opbouwen waardoor er een natuurlijke vorm van respijtzorg kan ontstaan.

Zo zijn mensen met dementie én hun mantelzorgers in staat te leren omgaan met de veranderingen in hun leven met dementie.

Een derde belangrijke doelgroep zijn de overige bewoners van Delft. Zij zijn welkom om deel uit te maken van de sociale groep die binnen het Odensehuis de Linde Delft is ontstaan. Bijvoorbeeld voor af en toe een kopje koffie, of voor informatie over dementie bij een 'niet-pluis' gevoel bij iemand in hun omgeving. Maar ook in de rol van vrijwilliger. Zij kunnen de brug vormen tussen de mensen met (beginnende) dementie en de samenleving.


Er zullen in het Odensehuis de Linde Delft ook themabijeenkomsten, trainingen en voorlichtingsactiviteiten worden georganiseerd in samenwerking met kenners vanuit andere disciplines zoals bijvoorbeeld Alzheimer café DWO en Samen Dementievriendelijk van Alzheimer Nederland.

Door de coördinator wordt een 'dementiebibliotheek' bijgehouden.
Daarnaast wil het Odensehuis ook openstaan voor stagiaires uit de welzijnssector voor een leerplek. Het Odensehuis de Linde Delft fungeert zodoende ook als kennis- en adviescentrum voor de omgeving.

Bottom Ad [Post Page]