Inloop- informatie- ontmoetingshuis voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]


Achtergrond Odensehuis concept

In de Deense stad Odense formeerde zich bijna twintig jaar geleden een groep mensen bestaande uit personen met dementie en hun mantelzorgers. Hun gemeenschappelijke doel was het creëren van een inloop-, advies-, en ontmoetingscentrum voor mensen die zich in dezelfde situatie bevonden als zij. In 2000 openden de deuren van dit centrum en zochten peers elkaar op om op informele wijze en in een ongedwongen setting elkaar van advies en ondersteuning te voorzien. Het centrum draait tot op de dag van vandaag nog op dezelfde principes en op de inzet van peers en vrijwilligers in combinatie met een beroepskracht.
Vijf jaar na het openen van dit centrum in Odense formeerde zich in Nederland een groep mensen vanuit hun gemeenschappelijke visie op de zorg voor personen met dementie. Zij brachten een bezoek aan het centrum. Verbluft door haar doeltreffendheid en resultaten besloten zij in de vorm van een werkgroep de levensvatbaarheid van eenzelfde concept in Nederland te onderzoeken. In 2008 openden zij in Amsterdam de deuren van een inloop-, advies-, en ontmoetingscentrum en vernoemden het naar het voorbeeld dat zij in Denemarken vonden; het Odensehuis. Tien jaar later telt Nederland ruim 20 Odensehuizen. Dit type niet gereguleerde ondersteuning voor personen met dementie en hun mantelzorgers blijkt een gevoelige snaar te raken en een gat te dichten in het aanbod van reguliere en gereguleerde zorg.


Visie Odensehuis de Linde Delft

Het Odensehuis de Linde is een laagdrempelig inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Zowel voor mensen met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Maar ook voor een ieder die van betekenis wil zijn in de levens van deze individuen en deel wil uitmaken van de sociale groep die binnen de muren van het Odensehuis de Linde zal ontstaan. Wij zouden in deze context liever een verbastering van het woord ‘inloophuis’ introduceren en van een ‘inloopthuis’ spreken. Het Odensehuis de Linde is in de kern allereerst een thuis. Niet simpelweg omdat wij willen dat onze doelgroep zich hier thuis gaat voelen, maar omdat ze hier van dezelfde vrijheid, vrijblijvendheid, veiligheid, vertrouwdheid en verantwoordelijkheid moeten kunnen genieten als thuis.
Het is een plek waar mensen leven. Niet alleen recreëren, maar vooral ook creëren. In andere woorden, de mensen met dementie, de mantelzorgers en iedereen die zich bij hen aansluit maken zich het Odensehuis eigen. De term ‘ownership’ loopt dan ook als rode draad  door alle facetten van het concept heen.

Zij zijn niet slechts bezoekers, zij zijn onderdeel van het huis. Sterker nog, de vorm en inhoud van het Odensehuis is het gezamenlijke product van deze groep mensen. Zij zijn namelijk degenen die de dagelijkse activiteiten initiëren en mede organiseren. Daarnaast verzorgen zij het reilen en zeilen van het huis, en geven het huis kleur. Deze kleur kan over de jaren in nuance verschillen, want het Odensehuis verandert met haar bezetting mee.
De nadruk op inclusie maakt dat in het Odensehuis de Linde vooral zal worden gekeken naar wat mensen met dementie wél kunnen. Inclusie baant zodoende de weg tot empowerment. Het is een doeltreffende uitwerking van een bottom-up organisatie. Juist vanwege deze bottom-up structuur vindt het Odensehuis altijd de best passende aansluiting op waar haar doelgroep behoefte aan heeft. De deelnemers worden enkel aangevuld met vrijwilligers en stagiaires en ondersteund door een coördinator.
Het Odensehuis de Linde is tijdens openingstijden vrij in te lopen en het doel van een bezoek is tevens vrij te bepalen door degene die binnenloopt. Een kop koffie kan het begin en eindpunt zijn van een bezoek. Misschien ook de gitaar in de woonkamer, of het tuingereedschap in het rommelhok. Maar bijvoorbeeld net zo goed de wekelijkse geschiedenis-, Tai Chi-, of schilderles met docent, een oppervlakkig babbeltje of deelname aan de lotgenotengroep. De deelnemer schuift aan en bepaalt zelf voor hoe lang. De autonomie, het voeren van de eigen regie, van de mens met dementie is een essentiële kernwaarde in het Odensehuisconcept. Het waarborgen van deze autonomie zorgt ervoor dat individuen hun waardigheid behouden en stimuleert de deelnemer tot initiatief en handelen. Zo vrijblijvend als het Odensehuis is, zo ondersteunend is het net zo goed: wanneer het besef van dagen en tijd vervaagt zal men een fervent bezoeker van de wekelijkse geschiedenisles een belletje geven voordat de les begint.

Perspectief
Het Odensehuisconcept biedt met dit format een antwoord op een uiterst wezenlijk probleem van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Een probleem waarop de reguliere-, en professionele zorg nog geen antwoord heeft kunnen formuleren. Te midden van de ontwrichting die dementie in het leven creëert is perspectief hetgeen waar deze individuen naar op zoek zijn. Een hernieuwd perspectief. Het deelnemen aan het Odensehuis, en de ownership die daar onlosmakelijk mee verbonden is, geeft de deelnemer de gelegenheid op een vrijblijvende en gelijkwaardige manier tot het creëren van een nieuw perspectief.

Psychosociale ondersteuning
De deelnemers krijgen niet alleen op deze manier de gelegeneheid voor het hervinden van het eigen perspectief. Dankzij het open karakter van het Odensehuis en haar niet gereguleerde bottom-up structuur voelen zij ook de ruimte om een rol te spelen in de zoektocht naar perspectief van andere deelnemers. Van peer tot peer, van lotgenoot tot lotgenoot, bieden zij elkaar psychosociale ondersteuning en hulp.
Het besef van ownership van het eigen perspectief begint bij ownership van de ziekte dementie. In het Odensehuisconcept is nadrukkelijk een focus ingebouwd op het leren accepteren van de ziekteverschijnselen van deze hersenziekte, zodat er ruimte ontstaat voor een andere manier van leven. De coördinator brengt hierin structuur door het opzetten van wekelijkse lotgenoten groepen waaraan de personen met dementie en mantelzorgers afzonderlijk van elkaar kunnen deelnemen. Een ander interessant middel dat het Odensehuis de Linde wil inzetten is het creëren van een ‘levensverhaal’.

Kennis en advies
Naast de psychosociale ondersteuning die zij elkaar geven staan de deelnemers ook voor elkaar klaar met kennis en advies. Zij zijn immers stuk voor stuk ervaringsdeskundigen. Iedere persoon met dementie en iedere mantelzorger heeft het wiel zelf opnieuw moeten uitvinden. Met het aanbreken van elke nieuwe fase van de ziekte steeds weer opnieuw. 
De schat aan kennis die een Odensehuis herbergt is dan ook enorm. Het Odensehuis de Linde zal zodoende als kennis-, en adviescentrum fungeren voor  Delft. De coördinator brengt hierin structuur door het aanleggen van een dementiebibliotheek, het organiseren van themabijeenkomsten, trainingen, voorlichtingsactiviteiten en het uitnodigen van kenners vanuit diverse disciplines. 

Respijtzorg
Een onopzettelijk uitvloeisel van de opzet en praktijk van het Odensehuis de Linde is dat er automatisch een natuurlijke vorm van respijtzorg ontstaat. De tijd die een persoon met dementie individueel doorbrengt bij het Odensehuis, is tijd waarin de mantelzorger niet hoeft te zorgen en kan gebruiken om weer op krachten te komen. Op de lange termijn zijn dit soort momenten onmisbaar bij een nationaal zorgplan waarin van personen met dementie gevraagd wordt zolang mogelijk thuis te blijven wonen.
Andersom is het Odensehuis de Linde ook een plek waar mantelzorgers individueel tijd door kunnen brengen. Niet als mantelzorger, maar als zelfstandig persoon met eigen wensen en behoeften. 

Emancipatie
Alle Odensehuizen tezamen streven een gemeenschappelijk doel na, namelijk emancipatie: het creëren van een volwaardige plaats in de samenleving voor personen met dementie. De emancipatie die op individueel niveau wordt bereikt in de afzonderlijke Odensehuizen, creëert op landelijk niveau een beweging die het maatschappelijke taboe rondom dementie doorbreekt. Pas als dit taboe wordt doorbroken en het algemene publiek doordrongen raakt van wat de hersenziekte dementie wel is en vooral ook niet is, kunnen personen met dementie een rijkere rol in onze samenleving vervullen.


Odensehuis de Linde Delft is een stichting.
Het bestuur bestaat momenteel uit:
Voorzitter:  De heer H. de Baat
Secretaris/penningmeester: De heer R. van Klaveren
Initiatiefneemsters: Mevrouw A. van der Drift en Mevrouw A. Julien

Bottom Ad [Post Page]